CD Recensies

REICH: DRUMMING, KATO

Reich: Drumming. Drumming nr. 1-4. Kuniko Kato. Linn CKD 582 (70’04”). 2018

 

Steve Reich schreef zijn uitvoerige vierdelige werk Drumming in de jaren 1970/1 en van hem zelf bestaat met - op de foto te zien - 3 andere musici een opname uit 1974 (DG 474.323-2) die twee schijfjes beslaat en 1u. 24’33” duurt.

Met dit vrij vroege werk vestigde de componist zijn naam als belangrijke vertegenwoordiger van het minimalisme.  De vier delen horen zonder onderbreking op elkaar te volgen en bevatten slechts een enkel ritmisch basispatroon.

Deel I is ook in vieren gedeeld voor vier paar met stokken bespeelde bongo’s en oorspronkelijk met mannenstem, deel II is voor drie marimba’s met een bescheiden inbreng van een vrouwenstem, in deel III wordt gebruik gemaakt van een trio glockenspiels, een piccolo en gefluit, terwijl in del IV alle instrumenten en stemmen worden gecombineerd. Van die stemmen wordt verwacht dat ze een instrumentaal timbre tonen. Verder is het een kwestie van gesynchroniseerd en ongesynchroniseerd spelen.

Voor een aficionado levert dit een toenemend soort hypnose op, aan de achteloze luisteraar gaan de subtiele, geleidelijke veranderingen makkelijk voorbij. 

Behalve haar hele slagwerkbatterij levert de slagwerkster Kuniko Kato ook haar stem aan haar opname. De componist moet akkoord zijn gegaan met de wijzigingen die ze aanbracht. Wat zij secuur en spontaan tot in de kleinste details heel duidelijk en helder laat horen, heeft haast iets wonderbaarlijks en oogstte terecht de lof van de componist.

Het is interessant de timing te vergelijken

 

Reich Kato

I 24’33” 24’56”

II 25’20” 20’19”

III 15’43” 11’10”

IV 18’57” 13’37” 

 

Dit betekent dat er een kennelijk door de componist toegestane ruime marge bestaat tussen de tempi, met als duidelijk voordeel dan Kato het werk makkelijk op 1 cd kan onderbrengen. Alle waardering voor deze heel knappe, mooi geregistreerde prestatie.