CD Recensies

RICHTER, F.X.: DIVERSE WERKEN

Richter, F.X.: Fluitconcert in G; Sonate voor 2 violen, cello en b.c. in a op. 4/6; Hoboconcert in F; Sinfonia a 4 in G’ Trio voor fluit, cello en klavecimbel in g. Karl Kaiser (fl), Katharina Arfken (h) met Musica Alta Ripa. MDG MDG 309-0508-2 (71’13”).  

Naast Stamitz en Benda behoorde Franz Xaver Richter (1709 - 1789) tot de belangrijkste componisten die in de beroemde, vernieuwende Mannheimse school actief waren in de eerste helft van de achttiende eeuw en die onder andere nieuwe muzikale vormen bedacht. Richter had een lange carrière en was aan verschillende hoven werkzaam, maar beleefde zijn glanstijd in Mannheim.

Heel productief was hij ook, want hij schreef onder meer zo’n 80 symfonieën, waarvan de nrs. 29, 43, 52 en 53 zijn vastgelegd door Matthias Bamert net de London Mozart players (Chandos CHAN 10386).

Maar ook de zeer verschillende werken op deze cd zijn alle erg levendig, kleurig en briljant geschreven. De vormen zijn traditioneel, maar ze zijn gevuld met heel inventieve met mooie modulaties: muziek waarnaar het aangenaam luisteren is.

Musica Ripa is gevormd door Karl Kaiser (fl), Katharina Arfken (h), Anne Röhrig en Ursula Bundies (v), Klaus Bundies (va), Guido Larisch (vc), Hans Koch (violone) en Bernward Lohr (kl) en zorgt zowel in diverse samenstellingen als individueel voor heel rake, virtuoze vertolkingen, die prachtig zijn geregistreerd.