CD Recensies

RISTORI: MIS; LITANIAE; MISERERE

Ristori: Mis in C; Litanae de Sancto Xaverio; Miserere in c. Heidi Maria Taubert (s), David Erler (ct), Andreas Post (t), Cornelius Uhle (b) met het Saksisch vocaalensemble en de Hofkapel Batzdorf o.l.v. Matthias Jung. CPO 555.200-2 (64’09”). 2017

Wie nieuwsgierig eens wat smalle zijwegen van de Italiaanse barokmuziek inslaat, zou daar Giovanni Alberto Ristori kunnen tegenkomen. Hij werkte onder andere aan de hoven van August II en August III in Dresden, maar ook in Warschau en trad zelfs voor kroonprinses Anna in Moskou, maar verdween later uit het collectieve geheugen, hoewel hij vele opera’s, serenades, intermezzi, cantates en andere religieuze werken had gecomponeerd. Hij leefde van 1692 tot 1753. 

Veel van zijn erken zijn verloren geraakt of tijdens oorlogen vernietigd. Des te aangenamer is het hier drie heel diverse geestelijk werken te horen te krijgen die zeer de moeite waard zijn. Vooral ook omdat ze door onbekende, maar goede solisten, een mooi koor en een toegewijde dirigent mooi zijn uitgevoerd.

Over Ristori gesproken: in 2017 verscheen een more cd onder de titel Tesori d’Italia van Albrecht Mayer (DG 479.7144) waarop Ristori’s beeldige Hoboconcert.