CD Recensies

RIISAGER: VIOOLCONCERT; ÉTUDES

Riisager: Vioolconcert in a op. 54; Études. Ian van Rensburg met het Aarhus symfonie orkest o.l.v. Andreas Delfs. Da Capo 8.225145 (64’00”). 2018 

Knudåge Riisager (1897 - 1974) was van 1926 - 1950 primair politiek wetenschapper aan het Deense ministerie van Financiën. Maar tegelijk was hij verbonden aan de Deens Muziekacademie en componist van een behoorlijk groot aantal muziekwerken die je niet gauw van een ambtenaar zou verwachten. Zelf speelde hij viool en het is logisch dat we in zijn oeuvre veel werken voor dat instrument aantreffen. Christina Bjørkøe, Christian Ellegaard, Johannes Søe Hansen, Inger Ørbæl Lerch, Anne Søe Iwan en Inkeri Vänskä speelden een negental daarvan (De Capo 6.220594).  

Zijn Vioolconcert uit 1954 kent slecht twee delen en heeft een serieus karakter maar bevat mooi ontwikkelde ideeën over contrastwerking en een natuurlijk aandoende muziektaal. Ian van Rensburg vertolkt het werk nog wat indringender dan Kai Laursen (Danacord DACOCD 467.468) in ’97 en de opname klinkt beter.

Bij de twintig mooi georkestreerde Études (van Czerny) uit 1947 gaat het om balletmuziek en wordt in korte muzikale schetsen de ontwikkeling van een balletdanseres gevolgd. Dat gaat van de eerste wankele evenwichtsoefeningen aan de barré tot een wervelende danssolo aan het eind. Volens het idee van de componist moest de muziek mousseren als champagne en dat gebeurt hier dankzijn de inzet van Delfs ook 41 minuten lang.