ROLLA: ALTVIOOLCONCERTEN; SYMFONIE
CD Recensies - R

Rolla: Altvioolconcerten in F BI. 550 en D BI. 543; Tantum ergo BI. 568; Symfonie in D BI. 533. Simonide Braconi (va), Salvo Vitale (bs) met Il Demetrio o.l.v. Maurizio Schiavo. Brilliant Classics 95504 (62’44”). 2017

De Italiaanse componist Alessandro Rolla (1757 - 1841) behoort tot de vrijwel vergeten groep begin negentiende eeuwse componisten die succesvol waren in verschillende genres. In wisselende mate past hun werk in een historisch moment met een nieuw ontstaan gevoel van patriotisme aan de ene kant en de opkomst van bel canto aan de andere.

Rolla was zelf met zijn viool en zijn altviool een virtuoos; hij was ook de leraar van Paganini en hij voerde wat vernieuwingen in, zoals het gebruik van linkerhand pizzicato en chromatische toonreeksen in hoge registers.

De muziek van Rolla is heel aantrekkelijk en op deze cd wordt een aardig beeld van hem gegeven met twee virtuoos en zangerig gespeelde Altvioolconcerten, een geestelijke aria en een doorwrochte Symfonie. Het maakt nieuwsgierig naar de Altvioolconcerten in in C BI. 541 en Bes BI. 547. Die zijn, samen met BI. 543 te vinden in de opname van Fabrizio Merlini met het La Spezia conservatoriumorkest o.l.v. Giuseppe Bruno (Tactus TC 751804).