ROMAN: DROTTNINGSHOLMSMUSIKEN
CD Recensies - R

Roman: Drottningsholmsmusiken. Ensemble 1700 Lund o.l.v. Göran Karlsson. CPO 777.589-2 (62’12”). 2010

In augustus 1744 werd uitbundig feestgevierd in het Drottningholm paleis op een eilandje net buiten Stockholm in Ekerö voor het huwelijk van kroonprins Adolf Fredrik met Louisa Ulrike van Pruisen. Hofcomponist Johann Helmich Roman (1694 - 1758), een der oudst bekende Zweedse componisten, schreef de muziek voor deze gelegenheid.

Al enigszins geplaagd door doofheid rond zijn vijftigste droeg hij heel vrolijke muziek bij in de 25 deeltjes van zijn Drottningsholmsmusiken. Muziek die vermoedelijk bij stukjes en beetjes werd uitgevoerd tijdens de feestdagen.

Dit is een van de twee uitvoeringen van deze suite door een barokorkest. De andere is een oudere van Sparf (Musica Svecia 410) en dus daarom ook verkieslijk boven de opname van Andrew Manze met het wat zwaar bezette Helsingborg symfonie orkest met moderne instrumenten (BIS CD 1602).

Karlsson zorgt voor een attractieve en goed gekarakteriseerde lezing van de suite in vloeiende lijnen en vermijdt pompeuze gebaren en ongewenste informaliteit. De muziek klinkt hartelijk, maar ook respectvol en er zijn heel wat delen waarop dankzij de nodige ritmische vitaliteit goed kan worden gedanst. Dat Roman die ook in Londen werkzaam was en daar Händel bewonderde, is ook hoorbaar. Charme en fijnzinnigheid tillen deze muziek over de eeuwen heen.