RISTORI: CANTATES, HOBOCONCERT
CD Recensies - R

Ristori: Cantates Lavinia a Turno, Didone abbandonata, Nice e Tirsi; Hoboconcert in Es. Maria Savastano (s), Jon Olaberria (h) met het Ensemble Diderot o.l.v. Johannes Pramsohler. Audax ADX 13711 (68’12”).2016

In de (Griekse en Romeinse) mythologie hebben de vrouwen het vaak zwaar. Ze worden regelmatig aan hun lot overgelaten, vaak overmand door liefde. Beroemde voorbeelden zijn Dido en Ariadne, die respectievelijk door Aeneas en Theseus in de steek werden gelaten. Maar ook Lavinia, de tweede vrouw van Aeneas onderging een droef lot toen haar haren en daarna zijzelf in brand vlogen. Het verliefde herderinnetje Tirsi werd door twee aanbidders in de steek gelaten, wat achteraf werd betreurd door Nice. 

Italiaanse barokcomponisten weten wel raad met dit soort hartzeer. De Braziliaanse sopraan Maria Savastano en het Franse Ensemble Diderot, dat bestaat uit Johannes Pramsohler (v), Roldán Berbabé (v), Gulrim Choi (vc) en Philippe Grisvard (kl) nemen het hier niet alleen op voor de verlaten Didone, maar ook voor Lavinia en Tirsi in een drietal cantates op deze cd. Omdat een klaaglijke hobo daarin ook een grote rol speelt, kreeg hoboïst Jon Olaberria ook een plekje voor het Hoboconcert van Giovanni Alberto Ristori (1692 - 1753) om te zorgen voor een zonniger afronding.

Ristori was in dienst bij het hof in Dresden van Augustus, maar werd nooit zo bekend als zijn tijdgenoten Hasse, Quantz, Pisendel en Zelenka waarbij het grote aantal opera’s, serenades, intermezzi, cantates hem geen hulp was.

We horen hoe Maria Savastano met haar aantrekkelijke stem zich het lot van deze heldinnen aantrekt met heel expressieve interpretaties waarin door haar technische barrières spelenderwijs worden genomen. Ook hoboïst Olaberria imponeert en hun prestaties zijn mooi en duidelijk vastgelegd. Nuttige cd premières!