CD Recensies

ROTA: FELLINI MUSIC ALBUM, CHAILLY

Rota: The Fellini film music album. Amarcord, ged. Otto e mezzo, ged. La dolce vita (bew.), ged. Il casanova (bew.), ged. I clowns; Rota/Ross: ged. Amarcord. Filarmonica della Scala o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 483.2869 (80’55”). 2017

Nino Rota (1911 - 1979) wordt vooral herinnerd als de componist van muziek bij films uit de tweede helft twintigste eeuw van Visconti, Fellini en Coppola hoewel hij ook opera’s, koorwerken, balletmuziek, vier symfonieën, het Concerto festivo, een strijkkwartet en pianowerken componeerde. 

Maar in plaats van daar eens aandacht aan te besteden, keert men steeds naar die filmmuziek terug, vooral nadat hij er in 1974 met The Godfather II een Academy award mee won. Het liefdesthema daaruit dirigeerde Muti wel met ditzelfde orkest in het Programma Cinema uit 2012 (Virgin 730.756-2, 5 cd’s).

Die filmmuziek van Rota is meestal gebaseerd op Italiaanse volksliedjes en opera, maar soms lijkt het ook wel of Rota andere componisten citeert.

Chailly koos voor dit programma vijf films uit de jaren ’50 tot ’70 met La dolce vita als de bekendste en de I Clowns suite als de geestigste. Voortdurende aantrekkelijk melodieuze en bekoorlijke muziek die hier enthousiast en ongewoon hoog niveau wordt uitgevoerd door Chailly die hoorbaar veel affiniteit met het genre heeft. Het is een en al plezier.