RÖSLER: PIANOCONCERT; SYMFONIE
CD Recensies - R

Rösler: Pianoconcert in Es; Symfonie in C. Alena Hönigová (p) met het Eisenberg orkest o.l.v. Jiří Sycha. Koramant records KR 11003 (57’34”). 2018

Dit is de CD première van twee werken van de Boheemse componist Johann Joseph Rössler (1771 - 1813) die bekender werd met zijn negen opera’s, zijn cantates, pianoconcerten, drie strijkkwartetten en drie toneelmuzieken werd dan met puur symfonisch repertoire. Deze Rösler mag niet worden verward met zijn eveneens Tsjechische collega Frantisek Antonin Rössler-Rosetti.

‘Onze’ Rösler studeerde filosofie in Praag, maar was op muziekgebied als pianist en componist een autodidact, die werkzaam was als directeur van van het Italiaanse Guardasoni operagezelschap in Praag; na 1802 trad hij in die functie in dienst van graaf Joseph Franz Maximilan Lobkowicz. 

Zoals uit het hier netjes met fortepiano opgenomen Pianoconcert en de Symfonie blijkt, beweegt zijn aangename idioom zich tussen Mozart en Beethoven. 

Alena Hönigová en Jiří Sycha geven deze werken alles wat ze nodig hebben en verdienen mee.

Wie belangstelling heeft voor meer opnamen met muziek van Rösler, zal iets hebben aan het door het Stamitz kwartet gespeelde Strijkkwartet in C op. 6/1. Magdalena Kožená zong zijn An die Entfernte (DG 477.6665).