REICHA: FANTASIE; QUATUOR SCIENTIFIQUE
CD Recensies - R

Reicha: Fantasie voor strijkkwartet La pantomime; Quatuor scientifique. Reicha kwartet. Brilliant Classics 95857 (58’52”). 2018

Denk aan Antonin Reicha (1770 - 1836) en zijn theoretische verhandelingen, zijn vaak bizarre experimenten en zijn blaaskwintetten komen voor de geest. Reicha was een tijdgenoot en vriend van Beethoven en was veel gevraagd als leraar. Nadat hij een reputatie had gevestigd in Duitsland, vestigde hij zich in Frankrijk en werd leraar contrapunt en fuga aan het Parijs’ Conservatorium. Hij kon Berlioz, Gounod en Liszt tot zijn studenten rekenen.

Maar er valt nog veel meer van hem te ontdekken, blijkt uit deze uitgave die de eerste opname biedt van de Fantasie La pantomime waarin in kort bestek mythologische verhalen de revue passeren en het uit twaalf delen - de meeste fuga’s, (volgens de componist een ‘wetenschappelijke vorm) - bestaande Quatuor scientifique uit 1806.

De nog jonge leden Ivan Iliev en Veronika Manová (v), Michal Dušek (va) en Libor Mašek (vc) van het Tsjechische Reicha kwartet zorgen voor uitstekende vertolkingen van deze voor de Verlichting kenmerkende composities.

Onder de titel Rediscovered maakte Ivan Ilić in 2017 een opname met Pianowerken van Reicha (Chandos CHAN 10950).