CD Recensies

RILEY: SUN RINGS

Riley: Sun rings. Kronos kwartet e.a. Nonesuch 7559-7925869 (79’28”). 2017 

In 2000 was het vijfentwintig jaar gelden dat de ruimtesonde Voyager de ruimte in werd gestuurd. Om dat te vieren gaf het kunstprogramma van de NASA de opdracht aan Terry Riley om daarvoor uit de teruggestuurde signalen een passend soort ‘ruimteklanken’ te leveren. Rlley zocht daarvoor samenwerking met het in eigentijdse muziek gespecialiseerde Kronos kwartet. En hier klinkt het resultaat. 

Sun rings uit 2001 is voor strijkkwartet, koor en tevoren opgenomen tape en bestaat uit 10 delen: ‘Ouverture’,’ Hero danger’, ‘Beebopterismo’, ‘Planet Elf Sin doori’. ‘Earth whistlers’, ‘Earth-Jupiter kiss’, ’The electron cyclotron frequency parlour’, ’Prayer central’, ‘Venus upstream’, ‘One earth, one people, one love’. 

Het componeren ban dit werk was een akoestisch avontuur, waarbij de componist trachtte uit te zoen wan achter die merkwaardige ruwe en gruizige klanken verborgen kon zijn. Zo ontstonden deze ’soundscapes’ als klinkend universum, waarin het koor de menselijke kant vertegenwoordigt.

‘De ruimte is ook het rijk van de dromen van de mens zoals die voor dichters, musici en filosofen bestaat’.

Het Kronos kwartet dat daar wat aparts van maakt, bestond hier  uit David Harington en John Sherba (v), Hank Duff (va) en Sunny Yang (vc).