CD Recensies

RINCK: PIANOTRIO'S; VIOOLSONATES

Rinck: Sonate voor viool, cello en piano in D; Pianotrio’s nr. 1 in F, 2 in G en 3 in A; Sonate très facile nr. 1 in Bes; Pianotrio (1803) in Es. Parnassus trio. MDG MDG 903.2171-6 (56’09”). 2019

De in Thüringen geboren organist en componist Johann Christian Heinrich Rinck (1770 - 1846) werd vooral bekend met zijn Orgelschule en Koraalvoorspelen. Na zijn dood gold hij nog enige jaren als zeer gerespecteerde componist, maar daarna verflauwde de aandacht voor hem. Als organist was hij werkzaam in Giessen en Darmstadt.

Hij schreef ook pianowerken, kamermuziek en vocale werken. Tot dat kamermuzieksegment behoren een Fluitsonate twee ‘zeer gemakkelijke’ Vioolsonates, zeven Pianotrio’s en drie Sextetten. Uit die  tussen 1803 en 1834 geschreven trio’s maakte het Parnassus Trio van Julia Galic (v), Michael Groß (vc) en Johann Blanchard ℗ een keuze.

Aan de werken is te horen dat ze vooral voor praktische doeleinden zijn geschreven en geen hoogstandjes uit het repertoire zijn, maar hoewel ze niet erg avontuurlijk zijn, zitten ze goed in elkaar, hebben een hechte structuur en bevatten soms best aantrekkelijke thema’s. Als er al sprake is van een invloed, dan is dat - ofschoon dat natuurlijk feitelijk nauwelijks kan - eerder van Brahms dan van Beethoven. Fijn dat behalve die trio’s ook een van de beide ‘gemakkelijke’ Vioolsonates aanwezig is.

Heel nuttig dat het Parnassus trio ons voor het eerst via gedegen en goed verzorgde uitvoeringen met dit onbekende moois laat kennismaken.