CD Recensies

RAVEL: VIOOLSONATES, TZIGANE

Ravel: De 2 vioolsonates; Tzigane; Pièce en forme de habanera; Berceuse sur le nom de Fauré; Kaddish. Chantal Juillet (viool), Pascal Rogé (piano) en Truls Mørk (cello). Decca 448.612-2 (78’17”). 1995

 

Het is goed voorstelbaar dat Ravel zelf zeer in zijn sas zou zijn geweest met deze uitgave. Chantal Juillet en Pascal Rogé vormen een ideaal duo en komen beiden tot een heel verfijnd spel vol subtiele nuancen van toon, klankvolume en ritme waardoor deze muziek die zo kleurgevoelig is heel fraai en helder overkomt. Maar ze beleven ook kennelijk genoegen aan de exotischer kanten: het lome Habanera ritme, de duistere, melancholieke Joodse melodie van Kaddish, de blues uit de vioolsonate en bovenal het zigeunerélan van de Tzigane waarin de wilde opwinding wordt versterkt door de cymbalomachtige klanken van de luthéalpiano. Meer warmte en teerheid straalt de vroege sonate uit 1897 uit. De bijdrage van cellist Mørk moet ook niet worden onderschat in de sonate voor viool en cello. Samen laten ze alle lyriek, maar ook het groteske van het werk mooi uitkomen.

Al met al een interessant, haast overdadig programma, optimaal gerealiseerd met alle respect voor de broers Capuçon (Virgin 545.492-2).