CD Recensies

RAVEL: PIANOTRIO

 

Ravel: Pianotrio in a; Fauré: Pianotrio in d op. 120; Bonis: Soir, Matin op. 76. George Sand trio. ZidZag Territoires ZZT 120101 (54’53”). 2010

 

In hoeverre het helaas enige Pianotrio van Ravel al de komende verschrikkingen van W.O.I in 1914 weerspiegelt, zullen we nooit weten. Dat het werk meer emotie en diepgang verraadt dan gewoon bij de verfijnde, precieze componist is buiten kijf.

Dat sprake is van een echt meesterwerk wordt hier weer eens aangetoond door het George Sand trio, bestaande uit pianiste Anne-Lise Gastaldi, violiste Virginie Buscali en celliste Nadine Pierre ontstond in 2005. 

Vergeleken met de meest vooraanstaande concurrentie die dezelfde koppeling biedt – het Engelse Florestan trio (Hyperion CDA 67114) spelen de Françaises in rustiger tempi en met meer verfijning. De voordracht is heel gepolijst en op een plooibare manier erg expressief met gevoel voor stemmingswisselingen. Het palet is aangenaam kleurig.

Het Trio van Fauré is van later datum, uit 1923 en milder, gelijkmatiger van karakter, maar ook een meesterwerk. Het wordt hier evenzeer alle recht gedaan door het een fraaie eenheid vormende drietal. Dit is kamermuziek maken op hoog niveau.

In plaats van het Pianotrio van Debussy, zoals bij de Florestans, horen we hier als goed verteerbare sandwichvulling tussen de beide grote triowerken twee karakterstukken van de nauwelijks bekende componiste Mel Bonis (1858-1924); ze studeerde naast Pierné en Debussy in Parijs bij Franck. Het gaat om de aangename vroegste werken uit 1907 op deze cd die als geheel succesvol is geslaagd.