CD Recensies

REICH: DRUMMING; SIX PIANOS; MUSIC FOR MALLETS

Reich: Drumming nr.1-4; Six pianos; Music for mallet instruments, voices and organ. Steve Reich en musici. DG 427.428-2 (2 cd’s, 2u. 07’29”). 1974

 

Reich: Drumming nr.1-4. So Percussion. Cantaloupe Music CA 21026 (74’02”). 2004.

 

Reich: Drumming nr.1-4. Synergy vocals en Ictus ensemble o.l.v. Georges-Elie Octors. Cypres CYP 5608 (55’). 2002

 

Drumming, waaraan Steve Reich van 1970 tot 1971 werkte, is een van zijn belangrijkste vroege stukken, een  werk dar meteen stevig de basisstijl van het minimalisme vestigde. De vier delen gaan ononderbroken in elkaar over, duren in de basisversie ongeveer anderhalf uur en bezitten slechts één voortdurend ritmisch patroon. Reich zelf doet er op DG een kleine 85 minuten over en levert daarmee de langste versie.

Deel I is in de oorspronkelijke versie zoals deze op DG is vastgelegd voor vier stel gestemde bongo’s die met stokken worden bespeeld en verder een manlijke zangstem; deel II is voor drie marimba’s en bescheiden bijdragen van vrouwenstemmen, in deel III wordt gebruik gemaakt van een trio glockenspielen gekruid met piccolo en gefluit (op DG door de componist zelf) en in deel IV worden alle instrumenten en stemmen gecombineerd. Voortdurend trachten de stemmen  te klinken met een  instrumentaal timbre.

De componist legt uit dat de instrumenten die de herhaalde ‘melodische’ patronen spelen geleidelijk asynchroon ten opzichte van elkaar gaan klinken; de timbres veranderen daardoor terwijl de toonhoogte en het ritme voortdurend gelijk blijven. Gespeelde maten worden binnen een constant herhaalde cyclus geleidelijk vervangen door rusten en omgekeerd. Als resultaat wordt voor de bewonderaars en liefhebbers zo een soort groeiende muzikale hypnose opgewekt, voor de niet-aficionado verandert er gedurende de uitvoering maar weinig.

De bewuste uitvoering op DG is ten minste heel authentiek en klinkt heel spontaan.

De vertolking door So Percussion duurt ‘slechts’ 73 minuten. Rebecca Armstrong en Jay Clayton leveren de vocale bijdragen en Eric Lesser draagt piccologeluiden bij ter verrijking van het essentiële slagwerk. Ook hier ontstaat een licht hypnotiserend effect.

Ook de leden van Ictus leggen hoorbaar hart en ziel in hun kleurige interpretatie maar maken zich in 55 minuten van de klus af.

Advies: eerst alle drie proberen te beluisteren, dan naar eigen opvatting een keuze maken.