CD Recensies

RACHMANINOV: VESPERS; O THEOTOKOS, PUTNINS

Rachmaninov: Vespers op. 37; O Theotokos. Groot Omroepkoor o.l.v. Kaspars Putnins. BIS SACD 2039 (60’20”). 2013

 

Er is ongetwijfeld moed en veel zelfvertrouwen voor nodig om je met deze vocale a capella werken van Rachmaninov  in de cd arena te begeven. Daar wordt immers letterlijk de toon aangegeven door eminente Russische en Baltische koren die net alleen vertrouwder zijn met de taal, het idioom en de liturgische achtergrond, maar die ook over ideaal voor het doel geschikte en geschoolde koren beschikken.

Denk in dit verband aan het koor van de Leningradse Glinka academie van Chernuchenko (Olympia OCD 247), de St. Petersburg Capella ook onder Chernuchenko (Chant du Monde RUS 788050), het Oekrains Dumka koor van Savchuk (Regis RRC 1043).

Kaspars Putnins, die voortkomt uit die geweldige Oost Europese koortraditie en die sinds 1992 o.a. het Lets Omroepkoor leidt, weet wat hier wordt verlangd en het dient gezegd, hij weet het Hilversumse koor zo goed te instrueren  en mee te krijgen dat een best geldig en overtuigend resultaat ontstond. Het multi-menselijke klanklichaam klinkt homogeen en gesloten; het produceert een sonoor, warm en vrij donker getint geluid, waarin hooguit de allerlaagste en allerhoogte regionen wat meer diepte en glans hadden kunnen verdragen. Maar de zachte gedeelten zijn gelukkig haast fluisterend en op de tempokeus is weinig aan te merken.

Aan interesse wint de opname door de toevoeging van de weinig bekende, aan de maagd Maria gewijde hymne O Theotokos die Rachmaninov al in 1893 componeerde, maar die tijdens zijn leven niet werd uitgegeven. Een qua ritmische, tempomatige en dynamische nuancering veeleisend werk dat ook heel mooi tot zijn einde wordt gebracht. De opname zelf klinkt wonderschoon.