CD Recensies

BRAHMS: KLARINETKWINTET E.A., FRÖST

Brahms: Klarinetkwintet in b op. 115; Die Mainacht op. 43/2; Mädchenlied op.107/5; Immer leiser wird mein Schlummer op. 105/2’ Wie Melodien zieht es mir op. 105/1; Vergebliches Ständchen op. 84/4; Feldeinsamkeit op. 86/2; Klarinettrio in a op. 114. Martin Fröst (kl), Roland Pöntinen (p), Janine Jansen (v), Boris Brovtsyn (v), Maxim Rysanov (va) en Torleif Thedéen (vc.). BIS SACD 2063 (78’55”). 2013

 

Met toestemming van Decca doet Janine Jansen als primarius bij de strijkers mee aan deze opname van het klarinetkwintet met een goed ad hoc ensemble, een uitgave die verder het klarinettrio bevat dat jaren geleden al samen met beide klarinetsonates op BIS SACD 1353 verscheen en een zestal bekende liederen in bewerkingen voor klarinet en piano.

De vertolking van de hoofdschotel, het kwintet, is lovenswaardig al komt het herfstachtige karakter van het werk misschien iets tekort, maar dat is meer een kwestie van opvatting dan van uitvoering. De vijf musici luisteren al spelend uitstekend naar elkaar en fraseren goed geïntegreerd als ensemble dienovereenkomstig. De opname laat heel fijne pianissimi horen. De tempi zijn aan de rustige kant.

Interessant is het zeker voor een keer om die liedbewerkingen in zulke gave interpretaties te horen. De opname laat heel fijne pianissimi horen. De tempi zijn aan de rustige kant.

Naar verhouding maakt het klarinettrio hier een wat routineuzer indruk vergeleken met het kwintet, terwijl hier ook de opnamekwaliteit een stukje minder is.

Deze uitgave verdient dus vooral vanwege het kwintet aandacht. Vergelijk het desnoods met de opnamen van Ottensamer (DG 481.1409), King (Hyperion CDA 66107) en Leister (MDG MDG 307-0719) en wat het trio betreft met Kam (Berlin Classics BC 1638-2).