CD Recensies

BRAHMS: LIEBESLIEDER- EN NEUE LIEBESLIEDER WALZER E.A., SEEFRIED

Brahms: Deutsche Volkslieder WoO.nr. 1-15 (selectie van 5); Liebeslieder-Walzer op. 52 nr. 1-18; Neue Liebeslieder-Walzer op. 65 nr. 1-15. Irmgard Seefried (s), Raili Kosta (a), Waldemar Kmennt (t) Eberhard Wächter (b) en Erik Werba (p). DG 480.7233 (74’28”). 1952/60

 

Dat het raar kan lopen in de platen- en cd wereld illustreert deze als exemplarisch uitgekozen cd uit een reeks van elf die niet de Duitse, maar de Australische tak van DG onder de titel The art of Irmgard Seefried met sommige repertoire dat eerder onbekend was uitbracht. Langzamerhand historische opnamen van een geweldige Duits-Oostenrijkse sopraan, geboren in 1919, op 69-jarige leeftijd in 1988 te vroeg aan kanker overleden. Dat was in november 2013 vijfentwintig jaar geleden, vandaar.

Haar grote populariteit had de zangeres vooral te danken een haar directe, charmante uitstraling, haar frisse maar warme, heldere stem, haar stralend-spontane voordracht en haar grote stijlbesef. Dat ze uitblonk in Mozart repertoire zal niemand verbazen. Van te groot zelfbewustzijn was geen sprake.

Veel charme is geïnvesteerd in de complete Liebeslieder- en Neue Liebeslieder Walzer die ze met andere partners (Kathleen Ferrier, Julius Patzak, Horst Günter en Clifford Curzon in 1952 ook tijdens het Edinburgh festival zong (Decca 425.995-2) en zelfs wat op. 52 betreft al in 1947 met Elisabeth Höngen, Huho Meyer-Welfing, Hans Hotter en Friedrich Wüher als begeleider.

Haar stem en voordracht passen ideaal bij dit repertoire dat mooi naïef lyrisch geheel in stijl wordt voogedragen. Erik Werba was haar geweldige vaste begeleider die hier zijn gevoel voor een goed gedoseerd Brahmsiaans rubato goed laat horen.

Natuurlijk zijn er latere, beter in stereo klinkende opnamen van de beide Liebeslieder reeksen, van Edith Mathis, Brigitte Fassbänder, Peter Schreier, Dietrich Fischer-Dieskau en Karl Engel (DG 423.133-2) bijvoorbeeld, maar Seefried blijft iemand om te koesteren, ook via die andere tien cd’s.