CD Recensies

BRUCH: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

Bruch: Strijkkwartetten in c op. post., in c op. 9 en in E op. 10. Diogenes kwartet. 2015. Brilliant Classics 95051 (79’57”). 2015

 

Dat Bruch niet alleen een paar vioolconcerten, de Schotse fantasie, Kol Nidrei, een stel symfonieën en stukken voor klarinet, altviool en piano schreef maar op kamermuziekgebied behalve een octet (leden Kodály- en Auer kwartet op Naxos 8.557270) en een septet (Consortium classicum op Orfeo C 167881 A) maar ook een paar strijkkwartetten, is minder bekend.

Van de beide lang bekende kwartetten maakte het Academica kwartet in … een opname (Dynamic CD 529), maar het bijzondere van deze nieuwe uitgave is dat daaraan een in 2013 in het archief van de Mozart Stichting in Frankfurt een derde exemplaar is ontdekt. Het is van de 14-jarige Bruch, een fris, spontaan jeugdwerk zonder persoonlijk stempel, maar goed doortimmerd en aangenaam om naar te luisteren. De beide langer voorhanden kwartetten zijn voldragener en aangenaam romantisch van karakter.

Het in 1996 gestichte Duitse Diogenes kwartet huist in München en bestaat uit Stefan Kirpal en Gundula Kirpal (v), Alba González-Becerra (va) en Stephen Ristau (vc) en naam eerder kwartetten van Haas, Kornauth, Gernsheim, Onslow, Cherubini, Haydn en Mozart op. Hier zet het zich met veel overtuigingskracht en mooie resultaten in voor Bruch. Vooral voor de wereldpremière van het onbekende jeugdkwartet mogen we dankbaar zijn.