CD Recensies

BRESCIANELLO: SYMFONIEËN, CONCERTEN. CHACONNE

Brescianello: Symfonieën nr. 1 in D op. 1/1 en 5 in F op. 1/5; Hoboconcert in g op. 1; Concert voor strijkorkest in e op.1/4 ; Ouverture voor 2 hobo’s en strijkorkest in g; Concert voor viool, fagot en strijkorkest in B op. 1; Chaconne voor 2 violen, 2 altviolen en b.c. in A. Cetra Barokorkest Bazel o.l.v. David Plantier en Václav Luks. Glossa GCD 922506, Harmonia Mundi HMC 90.5262 (64’33”). 2002  

 

De in Bologna geboren Giuseppe Antonio Brescianello (1690-1758) behoorde ook tot de vergeten componisten totdat de muziekindustrie op zoek naar niche repertoire ontdekten dat hij best aardige muziek schreef en ensembles vond om die uit te voeren (of omgekeerd) en op te nemen.

In 1715 kwam hij als violist naar Duitsland en werd maître de concert in Stuttgart aan het hof van hertog Eberhard Ludwig, waar hij het aan de stok kreeg met zijn rivaal Reinhard Keiser. Daarna was hij als kapelmeester een voorganger van Jommelli aan datzelfde Württembergse hof van van Carl Eugen. Jammer genoeg werd dat hoforkest ten gevolge van geldgebrek ontbonden, maar later opnieuw geformeerd. In 1751 trok Brescianelli zich terug, maar bleef tot zijn dood in Stuttgart wonen.

Afgezien van de ‘pastorale’ La Tisbe schreef hij blijkbaar geen werken voor het theater maar wel veel orkestwerken en kamermuziek. De keuze uit zijn werken op deze cd is interessant en veelzijdig, gaat immers van een strenge Chaconne via typisch Italiaanse Sinfonia’s naar Vivaldi-achtige dubbelconcerten me tmooie dialogen. De Ouverture telt acht deeltjes in Franse stijl met een bekoorlijke ‘siciliana’ en een breed opgezette ‘aria’ als hoogtepunten.

Dit geheel wordt met veel vaart en verve uiteraard ook in juiste stijl vitaal geïnterpreteerd. Of beide dirigenten elkaar daarbij afwisselen? De kennelijk uit het orkest gerequireerde solisten maken een goede indruk. Deze opname verscheen in 2002 bij Harmonia Mundi, maar werd in 2011 door Glossa overgenomen.
Van Brescianello is meer opgenomen, bijvoorbeeld de volledige in 1738 in Amsterdam gepubliceerde 12 Concerti et sinphonie door Banchetto musicale (Dynamic CDS 291/1-2 (2 cd’s) en 9 van de 18 Sonates voor Gallichone door luitspeler Terrell Stone (Dynamic CDS 151).