CD Recensies

BLOW: SYMPHONY ANTHEMS

Blow: Symphony anthems: ‘God spake sometimes in visions’; ‘Hear my voice, o God’; ‘O sing unto the Lord a new song’; ‘When te Son of man’; ‘When Israel came out of Egypt’; ‘I was glad when they said unto me’. New College koor Oxford en St. James’ baroque o.l.v. Robert Quinney. Novum NRC 1389 (73’01”). 2015

 

Als leraar, collega en vriend van Purcell speelde Jonh Blow (1649-1708) een belangrijke rol in het Engelse muziekleven in de opbloei daarvan na de restauratie in 1660. Onder de zes van 6’27” tot 16’29” durende symphony anthems zijn zelfs nog de cd premières van ‘Hear my voice, O God’ en ‘When Israel came out of Egypt’, terwijl ‘When the son of man’ door de dirigent werd gereconstrueerd. Twee van de stukken hebben een ceremonieel karakter want ze zijn geschreven voor de kroning van James II.

Het koor uit Oxford moet vertrouwd zijn met dit type werken en zorgt voor een stel zuivere vertolkingen. Ook het op ‘oude instrumenten’ spelende St. James’ baroque weet deze vernieuwende, heel oorspronkelijke en individuele werken eg fraai tot leven te wekken. Die instrumentale ondersteuning op 24 ‘oude instrumenten’ is van hoog niveau en de opname is best goed op een klein detail na: de balans tussen koor en orkest is soms even teveel in het voordeel van de instrumentale kant uitgevallen.