CD Recensies

BRAHMS: KLARINETTRIO; KLARINETSONATES NR. 1, 2, SÉVÈRE

Brahms: Klarinettrio in a op. 114; Klarinetsonates nr. 1 in f op. 120/1 en 2 in Es op. 120/2. Raphaël Sévère (kl), Adam Laloum (p) en Victor Julien Leferrièrre (vc). Mirare MIR 250 (71’31”). 2014 

 

Net als bij het pianotrio Les Esprits waarin pianist Adam Laloum samenwerkt het violiste Mi-Sa Yang en cellist Victor Julien Leferrière is hier sprake van een vriendentrio dat zich over Brahms’ kleinere kamermuziekwerken met klarinet ontfermt.

Eerder, in 2010, had Laloum zich al een goede Brahmsvertolker getoond met een opname van de Variaties op. 21/1, de 8 Pianostukken op. 76, de 3 Rapsodieën op. 79 en de 3 Intermezzi op. 117 (Mirare MIR 131).

Hier zorgt hij met de jonge klarinettist Raphael Sévère voor een stel heel welluidende vertolkingen van de late klarinetweken van Brahms, waarin wel wat herfstige melancholie doorklinkt, maar die toch aangenaam helder en open zijn. In hetzelfde programma is Martin Fröst (BIS SACD 2063) zwaarder op de hand en voldeden Hein Wiedijk, Frank van de Laar en Pieter Wispelwey (Gutman CD 931) heel goed.

Vergelijk wat het trio betreft liever met Richard Stolzmann, Yo-Yo Ma en Emanuel Ax (Sony SK 57499) om te horen hoe goed ook deze drie Fransen zijn. De tempi zijn niet te snel genomen en Leferrière heeft een mooi krachtige toon die is aangepast op de klarinet en toont Laloum zich present genoeg.

Voor het overige gaat het hier meer om hat signaleren signaleren van een plaatje van de het Koningin Elisabeth concours 2017 winnende concours dan om het grondig evalueren daarvan.