CD Recensies

BRAHMS: HOORNTRIO; VIOOLSONATES NR. 1 EN 2, VLADAR

Brahms: Hoorntrio in Es op. 40; Vioolsonates nr. 1 in G op. 78 en 2 in d op. 108. Wolfgang Vladar (hrn), Magda Amara (p) en Bojidara Kouzmanova-Vladar (v). Paladino PMR 0078 (72’24”). 2016

 

Iedereen die veronderstelt dat kamermuziek een bovenal intellectueel medium is, doet er goed aan om eens naar deze cd met drie laat negentiende eeuwse werken van Brahms te luisteren. De vorm van de drie hier gecombineerde werken is klassiek.

De drie vertolkers van het Hoorntrio slagen er in de vroegere opnamen van Tuckwell, Perlman en Ashkenazy (Decca 433.695-2) en van Van der Zwart, Faust en Melnikov (Harmonia Mundi HMC 90.1981) even te vergeten. Dat kan als groot compliment gelden. Vooral vanwege het hoorntrio os deze uitgave de moeite waard. Goed als ook de beide Vioolsonates klinken, is het logischer om te kiezen voor alle drie met bijvoorbeeld Kavakos en Wang (Decca 478.644-2).

De moeilijkheid voor iedereen die het Hoorntrio van Brahms wil vastleggen is: waarmee koppelen we dit werk? Het Klarinettrio  op. 114 had misschien meer voor de hand gelegen. Maar gedane zaken nemen geen keer. Wie tevreden is met goed verzorgde uitvoeringen, zoals men die tijdens een zaaloptreden verwacht, kan best gelukkig worden met deze opname.