CD Recensies

BOULANGER, L.: KOOR- EN PIANOWERKEN

Boulanger, L.: Koor- en pianowerken. ‘Prélude in Des’, ‘Soir sur la plaine’, ‘La source’. ‘Pendant la tempête’, ‘Les sirènes’, ‘Renouveau’, ’Sous bois’, ‘D’un vieux jardin’, ‘D’un jardin clair’, ‘Cortège’, ’Soleils de septembre’, ‘Pour les  funérailles d’un soldat’, Psalm 24 ‘La terre appartient à l’Éternel’, ‘Vieille prière bouddhique’, ‘Hymne du soleil’. Antonio Baryshevsky (p) met het Orpheus vokaalensemble o.l.v. Michael Alber. Carus 83.489 (79’28”). 2018

 

Op 15 maart 2018 werd op bescheiden schaal herdacht dat de Franse componiste Lil Boulanger honderd jaar geleden overleed. Dat was voor Carus reden genoeg om haar te herdenken met elf van haar veertien werken voor koor en orkest en vier pianowerken Aan die koorwerken ontbreken alleen de Psalmen nr. 1, 99, 131, 137 en 139. In de periode van 1907 tot 1917 ontstonden die composities van de eerste vrouw die de Prix de Rome won in 1913.

Wat bij nadere kennismaking opvalt is de verrassend hoge kwaliteit van deze muziek. Afgezien van de religieus geïnspireerde werken valt vooral op hoe sfeervol haar natuurbeelden zijn: het mooi uitgebeelde murmelen van een bron, het geritsel van bladeren, de schepsfeer en de geuren van het platteland. Vrijwel steeds worden deze aangevuld met subtiele piano-effecten.

Het is een wonder hoe fris en natuurlijk deze muziek klinkt indien men weet dat de componiste ongeneeslijk ziek was, jong zou sterven en zich daarvan bewust was. In Pour les funérailles d’un soldat met een baritonsolist loopt ze helderziend vooruit op W.O. I, maar niet op haar eigen dood. Niet vergeten mag worden dat Stravinsky werd geïnspireerd door haar Psalm 24.