CD Recensies

BRITTEN: GLORIANA

Britten: Gloriana op. 53. Josephine Barstow (s., Elizabeth I), Philip Langridge (t., Earl of Exeter), Alan Opie (b., Robert Cecil), Yvonne Kenny s., Penelope), Della Jones (ms., Lady Essex) e.a. met het Ensemble van de Welsh Opera o.l.v. Charles Mackerras. Argo 440.213-2 (2 cd’s, 2u. 28’13”). 1992

 

Zelf was. Britten achteraf nogal gefrustreerd over de opera die hij ter gelegenheid van de kroning van Elizabeth II in 1953 schreef. Hij sprak van ‘mijn gekleineerde opera’. Het werk is indeed ad nooit een succes geworden. Misschien was het niet zo verstandig om een pijnlijk thema te kiezen: de stormachtige relatie tussen koningin Elizabeth I en haar vertrouweling, de earl of Essex.

Maar later volgde gelukkig erkenning van de haast Verdiaanse grandeur van het werk. Wie naar deze opname luistert, zal moeten beamen dat die  positieve herwaardering terecht is.

Josephine Bars two is een subtiele Elizabeth en haar vocaliseren is mooi omlijnd, ze is vooral succesvol in de laatste scène die een tour de force in emoties is. Haar Essex, Philip Langridge, ooit de rol van Peter Pears, wordt krachtig gezongen en ook de andere rollen zijn goed bezet.  Opvallend. Is vooral de krachtige rol van Alan Opie als Robert Cecil.

Mackerras stuurt het opera ensemble uit Wales met stevige hand door de partituur en maakt dat vooral het koor applaus krijgt.