CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES, ARES

Bach, J.S.: ‘Largo’ uit Solovioolsonate nr. 3 in C BWV. 1005 (bew.; Goldbergbariaties BWV. 988. Diego Ares. Harmonia Mundi HMM 90.2283/4 (2 cd’s, 1u. 30’08”). 2017

 

Heeft u als luisteraar wel eens twijfel gekoesterd of Bachs grote variatiewerk BWV. 988 dat later de naam Goldbergvariaties kreeg werkelijk is geschreven voor de aan slapeloosheid lijdende Russische ambassadeur graaf Hermann Carl von Keyserlingk? En dat klavecinist Johann Gottlieb Goldberg die Bach verzocht dit werk te schrijven, werkelijk daarmee die arme graaf in slaap kon sussen?

Om te beginnen is er geen enkel historisch bewijs dat dit verhaal klopt en verder lijken de muziek en het verloop van de Goldbergs een allerminst slaapverwekkende indruk te maken, want daarvoor is het verloop daarvan veel te spannend.

De Spaanse klavecinist Diego Ares, die zich eerder onder de titels als El diabolo vestdo de fragiel en Sol de mi Fortuna over klavecimbelwerken van Soler ontfermde (Pan Classics PC 10201, Harmonia Mundi HMC 90.2232) en onder de titel Vivi felice over klavecimbelsonates van Domenico Scarlatti (Pan Classics PC 10258), brengt een mooi afwisselend verschil aan tussen de structuren, de proporties, de melodiek en het contrapunt van de tweeëndertig deeltjes die elk ook 32 maten bevatten, waarna de Aria da capo het fraaie slot vormt waarmee na een lange reeks verkenningen van het hetzelfde motief wordt teruggekeerd.

Hij verricht deze taak met distinctie en het juiste gevoel en levert zo - ook zonder uitgebreide vergelijkingen met zijn beste confrères als Andreas Staier (Harmonia Mundi HMC 90.2058), Richard Egarr (Harmonia Mundi HMU 90.2058), Christophe Rousset (Oiseau Lyre 444.866-2), Frédérick Haas (La dolce vita LDV 01) en Pierre Hantaî (Mirare MIR 9945) te maken - een der beste prestaties op cd van dit werk.

Als inleiding, om in de stemming te komen, speelt hij het bewerkte vioolsonatedeeltje dat 3’35” duurt. Mede daardoor was een tweede cd noodzakelijk.