CD Recensies

BOZZA: WERKEN VOOR SOLOFLUIT (COMPLEET)

Bozza: Complete werken voor solofluit. Image op. 38; Phorbëla; Études-arabesques nr. 1-14; Interlude; Études sur des modes karnatiques nr. 1-10. Marieke Schneemann. Brilliant Classics 95434 (2 cd’s, 1u. 27’37”). 2018

 

Van de Franse componist Eugène Bozza (1905-1991) die zich in talrijke genres manifesteerde, maar het bekendst werd met zijn composities voor blaasinstrument, is verspreid over tal van recital- en verzamel cd’s het nodige werk beschikbaar. Maar hier verschijnt voor het eerste een aan één compleet aspect van hem, namelijk aan zijn complete solofluitsonates gewijd programma, waarvoor veel dank aan de in dergelijke volledigheden uitblinkende Brilliant programmasamenstellers. Fluitstudenten zullen deze werken zeker kennen, maar het is de moeite om ze aan een breder publiek voor te stellen. 

Het arabeske karakter van de Études blijkt uit de versieringen, de chromatische loopjes, de floddertong effecten en de nabootsing van vogelgeluiden.

In zijn Études sur des modes karnatiques keert Bozza terug tot oude Hindoe traditie uit Zuid India die meest een vocale basis heeft en op melodische en ritmische variaties is gebaseerd. Er komen kwarttonen aan te pas en het geheel wekt een nogal exotische indruk.

Hieruit blijkt wel dat het geen makkelijk uitvoerbare werken zijn en Marieke Schneemann verdient alle respect en waardering dat zich hier zo in alle opzichten overtuigend, soms zelfs muzikantesk en naar het schijnt probleemloos in manifesteert.