CD Recensies

BACH, J.S.: CANTATES NR. 109, 164 EN 187, LUTZ

 Bach, J.S.: Cantates nr. 109 Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben BWV. 109, 164 Ihr, die ihr euch von Christo nennet BWV. 164 en 187 Es wartet alles auf Dich BWV. 187. Ruth Sandhoff (a), Julius Pfeifer (t)c.q. Monika Tausch (s), Jan Hörner (altus), Jacob Pilgram (t), Markus Volpert (bs c.q. Ulrike Hofbauer (s), Elvira Bill (a) en Dominik Wörner (bs) met koor en orkest. Van de J.S. Bach-Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. J.S. Bach-Stiftung St. Gallen 23 (59’28”). 2010/16/17

Gaandeweg de volledige opname van Bachs volledige werken lijkt in het kerkje in Trogen de vertrouwdheid met het cantateidioom geleidelijk te groeien als is dat misschien niet rechtstreeks uit de verschillen opnamedata tussen 2010 en 2017 duidelijk hoorbaar. Maar een zekere familiariteit spreekt uit de instrumentaal gezien historisch verantwoorde aanpak met goede uit het koor voortgekomen solisten en een klein gehouden koor- en orkestbezetting. Dat is niet zo geheel vanzelfsprekend.

In nr. 109 vermijdt Lutz het m al te nadrukkelijk te karakteriseren, maar gebruikt hij vooral het orkestos de verschillende melodische gedachten tot een eenheid te smeden.

Met recitatieven voor bas en tenor en ara’s voor tenor endalt plus een duet voor sopraan en bas id is nr. 164 gevarieerder, terwijl de tweedelige nr. 187 opvalt door twee slotkoralen.

De solisten, ook de bassen, zijn inn al de drie werken in staat om hun voordracht verschillend in te kleuren en doen dat onnadrukkelijk, maar goed voorbereid. Zo zullen luisteraars die eerder aan deze opmerkelijke serie begonnen ook gelukkig worden van de nieuwe uitgave.