CD Recensies

BRAUNFELS: DON JUAN; VARIATIES OVER EEN OUD-FRANS KINDERLIEDJE

Braunfels: Don Juan, ‘Eine klassisch-romantische Phantasmagorie’ op. 34; Symphonische Variationen über ein altfranzösisches Kinderlied op. 15. Filharmonisch orkest Altenburg-Gera o.l.v. Markus Frank. Capriccio C 5250 (50’06”). 2013

 

In de rubriek Fonografie Muziek staat een artikel ‘Don Juan en de gevolgen’ waarin wordt toegelicht dat Don Juan of Don Giovanni al langer door de muziekwereld waart dan bij Gluck, Mozart en Richard Strauss.

Ook Walter Braunfels wijdde zich in 1924 aan de grote verleider met een werk in 8 delen (inleiding en 7 variaties) met een duur van ruim een half uur dat hij Eine klassisch-romantische Phantasmagorie noemde en waarvan het thema niets anders blijkt te zijn dan dat van de champagne-aria ’Finch’han dal vino’ uit Mozarts Don Giovanni

Maar dat is niet alles en wie naar meer citaten zoekt kan veel plezier beleven aan dit laat-romantisch georkestreerde werk en zijn gezel, een stel variaties over een hier onbekend Frans kinderliedje (niet het van Mozart bekende ‘Ah, vous-dirai je Maman’ van Mozart.

De uitvoeringen waren met een beter orkest waarschijnlijk wat overtuigender geweest, maar ze kunnen ermee door. Probeer anders Hansjörg Albrecht met de Staatskapel Weimar (Oehms OC 1846).