CD Recensies

BORTKIEWICZ: PIANOCONCERTEN NR. 2 EN 3

Bortkiewicz: Pianoconcerten nr. 2  op. 28 voor de linkerhand en 3 in c op. 32, Stefan Doniga met het Janáček filharmonisch orkest o.l.v. David Porcelijn. NM C 1317-2 en Piano Classics PCL 10146 (58’32”). 2008

 

Van de Oekraïnse of Pools-Russische componist Sergei Bortkiewicz (1877-1952) kan worden vastgesteld dat hij op het verkeerde moment en de verkeerde plaats (Charkov). Hij werd daardoor zijdelings slachtoffer van W.O.I, de inflatie uit de jaren twintig, de Russische revolutie, de Nazi’s en W.O. II. Hij was gedwongen her en der in Europa zijn hel te zoeken en overleed tenslotte in Wenen.

Dat zijn werk nogal onder de invloed van Rachmaninov staat, zal niemand verbazen.

Van Bortkiewicz is bekend dat hij tot opus 74 heel wat werken (plus nog twee handen vol ongenummerde, componeerde. Daaronder bv. de Symfonie nr. 3). Zijn discografie is dan ook geen lange lijst en bestaat voor een groot deel uit pianowerken. Interessante werken als zijn Celloconcert, het ballet Arabische nachten en zijn enige opera De acrobaten wachten altijd nog om te worden opgenomen.

Het Linkerhandconcert behoort tot de werken die hij in 1924 voor Paul Wittgenstein schreef, het ’normale’ derde concert met de ondertitel Per aspera ad astra ontstond drie jaar later. Het Pianoconcert nr. 1 in Bes op. 16 is opgenomen door Stephen Coombs (Hyperion CDA 66624).

De beide hier vastgelegde concerten worden meer dan goed, zelfs met blijken van waar enthousiasme gespeeld en zijn voor iedere lefhebber van het romantische pianoconcert een aanrader.