BRITTEN: A CAPPELLA KOORWERKEN
CD Recensies - B

Britten: ‘Choral dances’ uit Gloriana op. 53; Hymn to St. Cecilia op. 27; A hymn to the virgin; Flower songs op. 47 1/5; A.M.D.G. ‘Ad majorem Dei gloriam’. RIAS Kamerkoor o.l.v. Justin Doyle. Harmonia Mundi HMM 90.2285 (53’42”). 2017

Een kostelijk programma met a cappella koorwerken van Britten die ce nieuwe dirigent van het RIAS Kamerkoor, Justin Doyle mee naar Berlijn bracht. Vooral A.M.D.G. vormt een enorme uitdaging voor het koor. Er is wel verondersteld dat Britten het werk daarom haast niet wilde publiceren omdat hij dacht dat het toch maar zelden zou worden uitgevoerd.

Jammer dat hij deze opname niet meer kan horen, want de Duitse zangers heen de muziek even goed in hun systeem als Polyphony van Stephen Layton (Hyperion CDA 67140) om de muziek spontaan en fris te laten klinken.

In de vijf Flower songs klinkt het koor jeugdig en geeft het een vrij intieme ‘ronde tafel zang’ indruk. De Hymn to St. Cecila klinkt als een ware lofzang op de Romeinse martelares en patrones van de musici.

De ‘Choral dances’ uit de opera Gloriana winnen veel aan zeggingskracht door een puntig ritme en een heldere stemvoering. Zelfvertrouwen in eigen kunnen en verbeeldingskracht spreken uit deze fijne opname.