BONS: NOMADEN
CD Recensies - B

Bons: Nomaden. Jean-Guihen Queyras (vc) met het Atlas ensemble o.l.v. Ed Spanjaard. BIS SACD 2073 (61’35”). 2018 

Joël Bons (1952) had compositie onderricht van Robert Heppener, Franco Donatoni en Brian Ferneyhough voordat hij in 1980 mede-oprichter werd van het Nieuw Ensemble. In die wereld leerde hij Ed Spanjaard kennen.Met zijn Nomaden uit 2016 won hij een prestigieuze Grawemeyer award. Tijdens de Amsterdamse Cellobiënale in december 2018 ging het voor Queyras geschreven multiculturele werk voor cello met het veelkleurige Atlas ensemble in première en BIS was er als de kippen bij om het meteen vast te leggen. 

Bons zegt over zijn werk: ’Nomaden is als een reis waarin de celloprotagonist onderweg musici uit verschillende culturen en met verschillende tradities ontmoet en met hen in discussie gaat. Het betreft dus niet zozeer een celloconcert als wel een concertant werk voor cello met  achttien solisten uit andere cultuurkringen. Daartoe behoren instrumenten als de Chines erhu, de Japanse shakuhachi, de Indiase sarangi, de Turkse kemençe en de Armeense duduk.

Aan Nomaden ligt een langdurige samenwerking met de uitvoerende musici   en hun instrumenten ten grondslag. Behalve in Amsterdam klonk het boeiende, heel aparte werk, dat zeker niet tot de vlotte en gemakkelijke crossover soort behoort in Rotterdam, Utrecht en Venetië.