BRAHMS: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2, QUIROGA KWARTET
CD Recensies - B

Brahms: Strijkkwartetten nr. 1 in c op. 51/1 en 2 in a op.51/2; ‘In stiller Nacht’ uit Deutsche Volkslieder WoO. 34/8 (bew.). Cuartetto Quiroga. Cobra 0048 (73’05”). 2014

Brahms werd door veel van zijn tijdgenoten als opvolger van Beethoven gezien. Degelijke hooggestemde verwachtingen verlamden de componist lang op twee gebieden: het schrijven van een eerste symfonie en een eerste strijkkwartet. Mogelijk overdreef hij dat hij zijn eerste twintig strijkkwartetten had vernietigd, maar waarschijnlijk is het niet ver bezijden de waarheid.

Pas in 1873 durfde hij het aan om de beide kwartetten op. 51 uit te geven. Wat we in dit genre van Brahms hebben, zijn het grootschalige werk in c, het zorgeloze kwartet in Bes op. 67 en dat in a nr. 3. 

Het Spaanse Cuartetto Quiroga dat medio februari een toernee in Nederland heeft, maakte eind 2014 in Schiedam een opname van Brahms’ beide eerstelingen. Het ensemble bestaat uit Aitor Hevia en Cibrán Sierra (v), Josep Puchades (va) en Helena Poggio (vc).

Al binnen een minuut blijkt dat we te maken hebben met haast onverwacht meesterlijke uitvoeringen die in goede interne balans zijn, zuiver geïntoneerd en vol fraaie dynamische gradaties. De schoonheid van goed kwartetspel ten voeten uit. De meer verinnerlijkte kanten van kwartet nr. 2 komen niets tekort. Hoe goed de Spanjaarden met deze muziek weten te communiceren met de luisteraar, is ook het vermelden waard.

Na het Amadeus kwartet (DG 457-707-2) en het Alban Berg kwartet (Teldec ZK 243.066-2, 8.43115) die het lijstje mooiste uitvoeringen aanvoerden, eindelijk een gelijkwaardige uitgave die bovendien wat mooier klinkt. Aardig is de volksliedbewerking als toegift.

Eerder werd van de Quiroga kwartet de cd Terra met werken van Bartók, Ginastera en Halffter (Cobra 0059) besproken.