CD Recensies

BRIDGE: PIANOTRIO'S NR.1 EN 2; PIANOKWARTET

Bridge: Pianotrio’s nr. 1 in c ‘Phantasy’ en nr. 2; Pianokwartet Phantasy quartet. Patrick Ireland (va) met het Darlington pianotrio. Hyperion CDA 66279, CDH 55063 (64’54”). 1987

Stond het Pianotrio nr. 1 dat Frank Bridge in 1907 schreef nog onder de invloed van de gedegen Brahms en de lyrische Fauré, in nr. 2 spreekt hij in 1929 een heel andere, veel persoonlijker taal. Hier worden terloops de wegen van Bartók, Webern en Van Dieren gevolgd waardoor het werk een zekere kilheid uitstraalt. Muziek die zijn geheimen niet bij de eerste keer beluisteren prijsgeeft. Maar het Darlington trio begaat de schemerige weg heel goed en voortvarend, maar ook gevoelig.

Tussen het tweetal Pianotrio’s in ontstond in 1911 het Pianokwartet. Het uit Frank Wibaut (p), Oliver Butterworth (v) en Michael Evans (vc) bestaande Darlington trio vormt een hecht en krachtig ensemble dat ook dit werk volmaakt speelt met de inbreng van altviolist Patrick Ireland waardoor het sentiment van de compositie idiomatisch tot zijn recht komt.

Aanvankelijk verscheen het goedklinkende Hyperionschijfje full price, naderhand werd het overgeheveld naar een goedkopere klasse wat het meer de moeite waard maakt om het aan te schaffen.