CD Recensies

BRAUNFELS: FANTASTISCHE VERSCHIJNINGEN; SINFONIA BREVIS

Braunfels: Fantastische verschijningen van een thema uit Berlioz’ La damnation de Faust nr.1-14 op. 25; Sinfonia brevis op. 69. Duitse Staatsfilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Gregor Bühl. Capriccio C 5354 (82’19”). 2018

Over Walter Braunfels (1882 - 1954) is wel gezegd dat zijn muziek tweemaal is gestorven. De eerste keer omdat de Nazi’s deze ‘entartet’ verklaarden en de tweede keer toen deze in het na-oorlogse Duitsland niet meer in de nieuwe stromingen paste en werd doodgezwegen. Daarom is nuttig dat Capriccio, gebruikmakend van omroepopnamen (in dit geval van de SWR), met een cd Braunfels editie begon.

Walter Braunfels schreef zijn door een felle inleiding en een levendige finale omsloten veertien variaties op het bekende ‘lied van de vlo’ van Mephisto uit Berlioz’ La damnation de Faust in de periode 1914/7.

Variatie nr. 13 ontbreekt omdat het blijkbaar in de uitvoeringspraktijk gewoonte is. Vreemd, want juist bij een cd opname kan dat in ere worden hersteld. 

Afsluitend volgt Braunfels’ laatste werk, de vierdelige Sinfonia brevis uit 1948.

Deze muziek is te goed om in vergetelheid te raken en daarom is het goed dat deze nu in zulke krachtige vertolkingen voorhanden is.