BROSSARD, DE: LECONS DES MORTS; SONATE; ORATORIO
CD Recensies - B

De Brossard: Leçons des morts nr. 1, 3 en 4; Sonate voor 2 violen en b.c. in e SdB. 220; Oratorio seu dialogue pionitentis animae cum Deo. Véronique Gens (s), Gérard Lesne (c) met Seminario musicale o.l.v. Gérard Lesne. Virgin 545.271-2 (53’37”). 1996

Franse barokcomponisten hadden zo hun eigenaardigheden. Zoals de zogenaamde klaagzangen, niet alleen die van Jeremias uit de Leçons de ténebre van Couperin, Delalande, Charpentier en De Brossard voor de Stille Week, maar ook de Leçons des morts van Sébastien de Brossard (1655 - 1730) die vicaris was van de kathedraal in Straatsburg en daar deze werken ten behoeve van de dodenmis schreef.

Muziek die niet zo somber is als de titel suggereert, maar ook hoop biedt en daardoor evenwichtig gevoelens uitdrukt en mooi is geschreven voor sopraan en alt. Jammer alleen dat niet meteen alle zijn opgenomen.

Met een Sonate als tussenspel volgt het Oratorio seu dialogue pionitentis animae cum Deo, een duet tussen God en de ziel, enigszins in de geest van de Italiaanse Historia.

Véronique Gens en Gérard Lesne geven ook daar een vloeiende, stilistisch e uitvoering van, fraai begeleid door Seminario musicale dat zich voegt naar de wensen van de zangers.