CD Recensies

BRAHMS: VIOOLCONCERT, HADELICH

Brahms: Vioolconcert in D op. 77; Ligeti: Vioolconcert. Augustin Hadelich met het Noors omroeporkest o.l.v. Miguel Harth-Bedoya. Warner 9029551045 (71’46”). 2018

Wie zich anno 2019 nog wil onderscheiden van de ruim tweehonderd al bestaande opnamen van het Vioolconcert van Brahms en de acht van Ligeti moet liefst voor een element van verrassing zorgen. Dat is precies wat de in Italië geboren Duits/Amerikaanse Augustin Hadelich die winnaar is van de Inaugural Warnerprize in 2015 (wat die ook betekent) doet.

In de eerste plaats door als eerste deze meer dan een eeuw na elkaar ontstane werken uit 1878 en1993 te combineren. In de tweede plaats door voor Brahms een eigen cadens te spelen en er voor Ligeti een te laten maken door Thomas Adès. Hij had al een opname van diens Vioolconcert Concentric paths gemaakt (Avie AV 2276) en zich eerder niet onverdienstelijk laten horen in concerten van Bach, Haydn, Telemann, Mendelssohn, Sibelius en Bartók.

In zoverre is ook deze nieuwe opname interessant en de moeite waard. Hooguit hadden andere collega’s een wat beter begeleidend orkest ter beschikking.