BEETHOVEN: WoO PIANOWERKEN, WENG
CD Recensies - B

Beethoven: Variaties nr. 1-7 over Quant’e piu bello van Gretry WoO. 69; Walsen in Es WoO. 84, in D WoO. 85; Pianosonate in C WoO. 51; Variaties nr. 1-8 over Une fièvre brûllante WoO, 72 van Paisiello; Variaties nr. 1-24 over Venni amore WoO. 65 van Winter; Albumblatt. Larry Weng. Naxos 8.573939 (59’22).  

De pianist Larry Weng die uiteraard behoorde tot de laureaten van verschillende muziekconcoursen, o.a. van het Brusselse Koningin Elisabeth concours in 2016. Daarvan is zijn ‘Alborada del gracioso’ uit Ravels Miroirs gedocumenteerd op Muso QEC 2016 (4 cd’s). 

Voor dit debuut recital dook hij in de 86 instrumentale composities van de Werke ohne Opusnummer lijst van Beethoven. Daarin zijn de nummers 47-86 gereserveerd voor sonates of losse delen, variatiewerken en dansen voor piano.

Daaruit koos hij een stel in elk van die vormen en stelde daar een aardig, vrij kort recital uit samen. Het gaat niet om de veeleisendste werken van de componist en vandaar is het makkelijk voor de vertolker om boven de materie te staan.

Weng zorgt dan ook voor geacheveerde, klare uitvoeringen die best wat afwisseling bieden. De Leichte Sonate in C bestaat uit slechts twee delen waarvan het tweede, een adagio, is voltooid door Ries. Goede opnamekwaliteit.

In het kader van de volledige opname van Beethovens pianowerken bekommerde Ronald Brautigam zich ook over deze stukken (o.a. op SACD 1672), maar het is nuttig dat er nu een qua samenstelling anders goedkoop alternatief is bijgekomen.