BARTÓK: PIANOKWINTET
CD Recensies - B

Veress: Strijktrio; Bartók: Pianokwintet in C Sz. 23, BB. 33. Vilde Frang (v), Barnabàs Kelemen (v), Katalin Kokas (va),  Lawrence Power (va), Nicolas Altstaedt (vc), Alexander Lonquich (p). Alpha 458 (61’50”). 2018

Het Pianokwintet van Bartòk uit 1904 behoort toy zijn minst bekende en ook minst vaak opgenomen werken. Er waren alleen opnamen van met Jenö Jandó en het Kodály kwartet (Naxos 8.550886), Csilla Szabó en het Tátrai kwartet (Hungaroton HCD 31179) en Steven de Groote met het Chillingirian kwartet (Chandos CHAN 8660).

Mogelijk komt die verwaarlozing omdat het werk niet erg karakteristiek is voor wat we van de latere componist gewend zijn. Het vierdelige werk heeft als langste delen het begin andante en het adagio als derde deel. Janine Jansen heeft het in 2015 tijdens haar festival met vrienden uitgevoerd (te vinden op YouTube), maar op cd is dat helaas niet uitgebracht.

Tijdens het begin jaren tachtig door Gidon Kremer begonnen Lockenhaus kamermuziek festival waar in de eerste acht jaar iedere zomen graag vertoefde, komen musici en publiek samen in een inspirerende, ongedwongen sfeer waarin iedereen zich met iedereen mengt. Interessanter is dat er vaak repertoire door de internationale musicigemeenschap wordt ingebracht dat elders zelden te horen is. Intussen is inn 2012 wel Kremer opgevolgd door cellist Nicolas Altstaedt

Daaraan is een deel van de inhoud van deze cd te danken. Op zijn beurt speelt Altstaedt hier samen met de Noorse viloliste Vilde Frang, de Hongaarse violist Barnabás Kelemen, de Duitse ianist Alexander Lonquich en de Britse altviolist Lawrence Power in dit tweetal Hongaarse composities.

Daarbij hebben ze oom ruimte ingeruimd voor het Strijktrio van Sándor Veress (1907 - 1992). Zijn Strijktrio schreef hij in 1954 nadat hij naar Zwitserland was geëmigreerd. Ik kende het van het van een opname door Ensemble des équilibres (Hungaroton HCD 42691), maar de nieuwe opname is minstens zo mooi en ook wat Bartók betreft, komt de luisteraar bij dit heel goede ad hoc ensemble volledig aan zijn trekken.