CD Recensies

BRUMEL: MISSA ET ECCE TERRAE MOTUS E.A.

Brumel: Missa et ecce terrae motus; ‘Lamentation’ uit Heth. Cogitavit Dominus; Magnificat in secundi toni. Tallis scholars o.l.v. Peter Philips. Gimell CDGIM 026 (72’56”). 1992

Dat theologen wel van een robbertje verbaal vechten houden, is een historisch gegeven. Eén van de beroemdste twisten was de zogenaamde Leipziger Disputation uit 1519. In de ene hoek staat de katholieke theoloog Johannes Eck en in de andere de belangrijkste oproerkraaiers van de Reformatie, onder wie Martin Luther.

Het debat was opgezet door de Universiteit van Leipzig in de aanwezigheid van de katholieke hertog Georg von Sachsen. In de Thomaskirche werd destijds een muzikaal randprogramma gehouden. Daar klonk toen onder meer de imposante twaalfstemmige Paasmis Missa et ecce terrae motus van Antoine Brumel.

Deze complexe zestiende eeuwse ‘Aardbeving’ Renaissance mis is gebaseerd op de antifoon ‘Missa et ecce terrae motus’. De Tallis Scholars zingen deze een halve toon hoger en zorgen voor een rustig begin met het Kyrie en zorgen met het Gloria voor een feestelijk hoogtepunt. Ook het Agnus Dei is bijzonder.

De twee prachtig duistere Goede Vrijdag klachten en het plechtige Magnificat vormen briljante aanvullingen. Er wordt heel sonoor en gecultiveerd gezongen. De mooie akoestiek van de parochiekerk in Salle (Norfolk) plaats dit alles in een ideaal daglicht.