CD Recensies

BOCCHERINI: GITAARKWINTETTEN

Boccherini: Gitaarkwintetten nr. 4 in D Fandango en 9 in C La ritirata di Madrid; Strijkkwartet in g op. 24/6. Giangiacomo Pinardi en Mauro Occhinieri met Europa galante o.l.v. Fabio Biondi. Virgin 545.607-2 (71’19”). 2003

 

Boccherini werd ooit door zijn vriend en weldoener, de markies van Benavente, gevraagd om wat kamermuziek te schrijven waaraan hij als amateur gitarist deel kon nemen. Handig arrangeerde de componist uit bestaand materiaal (meest pianokwintetten) geschikt moois. Zo kwamen acht gitaarkwintetten tot stand waarvan de herkomst makkelijk te traceren is. De zelden genoemde Franse gitarist François de Fossa moet in die bewerkingen trouwens ook de hand hebben  gehad.

Het aantrekkelijke van deze cd is, dat er twee van de dankzij hun bijnamen bekendste en aardigste kwintetten op staan. De fandango viert even hoogtij in het ene, maar het andere – ook bekend door de boeiende bewerking van Berio – is pakkender als een naderende, langstrekkende en in de verte verdwijnende militaire parade via dynamische ‘haarspeldbochten’. Muziek vol felle fantasie, charme en verfijnd vakmanschap, hier op superieure, erg verbeeldingsvolle wijze tot klinken gebracht met extra accenten dankzij de castagnetten van Pinardi.

Wie het wat rustiger wenst, kan terecht bij Pepe Romero & Co. (Philips 438.769-2). En  wie wel eens wat originele pianokwintetten ter vergelijking wenst bij Patrick Cohen en het Quatuor mosaïques (Astrée E 3001).