CD Recensies

BOULEZ: ANTHEMES, MESSAGESQUISSES, SUR INCISES

Boulez: Anthèmes 2; Messagesquisse; Sur incises. Hae-Sun Kang (viool), Jean-Guihen Queryas (cello), Andrew Gerszo (elektronische realisatie) met het Ensemble InterContemporain o.l.v. Pierre Boulez. DG 463.475-2 (66’27”). 1999

 

Heel uitgekiend hoe drie vleugels, drie harpen en een keur aan metalen slagwerkinstrumenten kunnen klinken als een enorm uitvergroot klavier met een intense, indringende klank die ook wordt gesuggereerd door het werk waarin dit instrumentarium voorkomt: Sur incises. Boulez concipieerde dit aan Paul Sacher opgedragen, ruim 37 minuten durende werk uit 1998 op een oorspronkelijk pianowerk dat hij hier in twee Moments opdeelde. Het langere van de twee is niet alleen op basis van zijn grotere lengte veelzijdiger met zijn eruptieve uitbarstingen. Het werk is een illustratief voorbeeld van de stijl die de late Boulez eigen is.

Anthèmes 2 voor viool en elektronica uit 1997 is iets bondiger als een vrij intieme dialoog met als levendigste stem een soloviool. Het vroeger, in 1977 ontstane Messagesquissse is geschreven voor solocello en een groep van zes celli. Het behoeft nauwelijks nader betoog dat deze drie werken onder het oog van de meester de best denkbare uitvoering krijgen en dat hiermee weer een leemte in de Boulezdiscografie op ideale wijze is gevuld.