CD Recensies

BOYCE: SYMFONIEEN NR. 1-8

Boyce: Symfonieën nr. 1 – 8. Menuhin festival orkest o.l.v. Yehudi Menuhin. Classics for Pleasure 586.047-2 (56’16”). 1971/2

 

De acht, meestal driedelige, in twee gevallen vierdelige Symfonieën van Boyce zijn natuurlijk geen symfonieën in de gebruikelijke betekenis van het woord. Ze bestaan uit een verzameling van 26 deeltjes die hij in een periode van bijna twintig jaar voor het theaterbedrijf en hofodes schreef. In hun totaliteit vertegenwoordigen deze werken op hoogst pretentieloze manier de gemiddelde, maar ietwat onorthodoxe  achttiende eeuwse Engelse muziek op bredere basis. In de eerste delen van nr. 6 en 7 herkennen we de beginselen van de Franse Ouverture terwijl die van de nrs. 2 en 4 een duidelijke Italiaanse inslag hebben. Drie van deze werkjes hebben een Vivace middendeel, wat dirigenten kan verleiden tot een snel tempo, maar destijds was zo’n Engels Vivace slechts iets sneller bedoeld dan een Andante.

Hogwood (Decca) en Pinnock (Archiv) zorgden voor de stijlvolste uitvoeringen volgens de ‘authentieke’ stijl van deze leuke Händelachtige muziekjes, maar als goedkope heruitgave is deze cd van Menuhin uit begin jaren zeventig zeer aan te bevelen. De dirigent staat borg voor een levendige, elegante aanpak en de rustiger delen klinken gracieus. Op het orkestspel (op traditionele instrumenten) valt niets aan te merken en de opname klinkt transparant, zij het merkbaar van vroeger datum want ook een pietsje scherp.