CD Recensies

BRAHMS: ALTVIOOLSONATES, KASKASHIAN

Brahms: Altvioolsonates nr. 1 in f op. 120/1 en 2 in Es op. 120/2. Kim Kaskashian (altviool) en Robert Levin (piano). ECM 457.068-2 (44’06”). 1996

 

Altisten, toch al geplaagd door een vrij beperkt solo- en kamermuziekrepertoire, werpen zich maar al te graag op wat feitelijk voor de Meiningse klarinettist Richard Mühlfeldt was bestemd: de beide sonates op. 120 van de oude Brahms, die dit alternatief wel uitdrukkelijk toestond.

Kaskashian en Levin spelen met de grootst denkbare overgave; de altiste heeft een prachtig milde, warme toon en ze fraseert uitermate gevoelig. Ook op haar zuivere intonatie valt niets aan te merken. Levin begeleidt op zichzelf prachtig, maar gaat soms wel erg robuust te werk in een stijl die beter bij de jonge dan bij de oude Brahms past.

Curieus, dat de tweede sonate hier het eerst aan bod komt. Spijtig dat gezien de korte speelduur van net geen drie kwartier geen extra werk werd gekozen. Niet eens zozeer om muzikale als wel om economische redenen is het daarom misschien verstandiger om voor deze werken uit te gaan van Imai/Vignoles (Chandos CHAN 8550), Zukerman/Barenboim (DG 437.248-2) of Tomter/Andsnes (Virgin 759.309-2). Jammer eigenlijk voor de sympathieke Kaskashian (maar haar bewonderaars zullen deze cd toch wel wensen).