CD Recensies

BRAHMS: PIANOCONCERT NR. 3 E.A., LAZIC

 

Brahms: Pianoconcert nr. 3 in D op. 72a (arrangement Lazic naar Vioolconcert);  Rhapsodieën nr. 1 in b en 2 in g op. 79; Scherzo in Es op. 4. Dejan Lazic met het Atlanta symfonie orkest o.l.v. Robert Spano. Channel Classics CCS SA 29410 (66’10”). 2009

 

Zoals van Beethovens Vioolconcert een versie voor piano en orkest bestaat (keurig gedocumenteerd door o.m. Barenboim op DG 429.179-2, Duchable op EMI 556.875-2, Van Immerseel op Sony 60553 en Mustonen op Decca 443.118-2), is er nu ook een dergelijke metamorfose van het Vioolconcert van Brahms dat door Lazic werd getransformeerd tot Derde pianoconcert.

Het is verrassend het werk in zijn nieuwe gedaante te volgen. Op de een of andere manier schijnt het solistisch minder veeleisend in deze vorm. Met een vioolsolist lijkt het zwaardere eisen te stellen, maar daar staat tegenover dat heel wat akkoorden nu helderder, opener klinken. Knap werk en heel overtuigend gebracht met precies het juiste expressiepatroon. De pianist toont zich een Brahmsiaan van het zuiverste water en illustreert dat nog eens extra in de drie ‘toegiften’, een paar heel genuanceerd gespeelde Rhapsodieën en een mooi fel Scherzo op. 4.

Het orkest uit Atlanta onder een nog vrij onbekende dirigent begeleidt meer dan adequaat en de opnamekwaliteit is uitstekend. Het proberen zeer waard als aantrekkelijk alternatief van het gangbare vioolconcert.