CD Recensies

BRAHMS: STRIJKKWARTET NR. 1, AMSTERDAM SINFONIETTA

Brahms: Strijkkwartet nr. 1 in c op. 51/1; Schönberg: Verklärte Nacht op. 4. Amsterdam Sinfonietta. Channel Classics CCS SA 30411 (63’23”). 2007, 2010

 

Verkleiningen van Brahms’ Eerste strijkkwartet voor 2 piano’s zijn bekend, maar dit is vermoedelijk in cd land de eerste vergroting tot zodanige proporties dat er ook een stel contrabassen aan te pas komt. Werkt het? Brahms kan het uitstekend hebben al is daar wel voor nodig dat het ensemble heel gedisciplineerd speelt. Dat is het ensemble sinds de dagen van Lev Markiz gewend, het dankt er zelfs deels zijn uitstekende reputatie aan. Het stemmenweefsel ligt open en die stemmen krijgen een stevige krachtinjectie. Mooi dat daarbij geen moment de fijnere nuancen in het gedrang komen.

Toch is het vooral in Schönbergs Verklärte Nacht dat de Amsterdammers imponeren. Candida Thompson en de haren benaderen deze muziek met een soort aangeboren ervaring bij de vertolking van moderne werken zonder in radicalisme te vervallen. Anderzijds vermijdt men de mantel van laatromantische weelderigheid die enigszins over de (verder prachtige) uitvoering van Karajan (DG 457.721-2) hangt.

Structuur en expressie krijgen een naadloos karakter hier, de stemvoering is mooi te volgen. De lyriek van de muziek komt nergens in de knel, de wisselende stemmingen worden mooi uitgediept en het werk eindigt in een stemming van mild sensuele nostalgie. Lof ook voor de technici die het zo duidelijk vastlegden. Voor eventuele verdere vergelijkingen kan men terecht bij Brown (Chandos CHAN 9616) of Menuhin (Virgin 482.112-2), maar zonder enig chauvinisme is vooral veel te zeggen voor de nieuwkomers.