CD Recensies

BIBER: MEDIA VITA IN MORTE SUMUS

 

Biber e.a.: Media vita in morte sumus. Gabrieli consort & players o.l.v. Paul McCreesh. Archiv 474.714-2 (81’05”). 2004

 

Ter gelegenheid van de viering van de driehonderdste sterfdag van Biber bracht Archiv deze herdenkings cd uit. Gesplitst in de onderdelen Vita en Mors en afgerond door een naspel in de vorm van Orlando di Lasso’s 6-stemmige Media vita in morte sumus biedt het betreffende programma Bibers eigen 6-stemmige Mis in Bes (waarvan alleen een obscure Oostenrijkse opname van Franz Gansberger, Balance 9415 bestaat) en Requiem in f, dat bekender is dankzij opnamen van Pickett (Oiseau Lyre 436.460-2) en Gillesberger (Teldec 8573-87793-2).

De bijzonderheid van de nieuwe uitgave is dat McCreesh de vijf delen van deze mis vooraf liet gaan door een Ciacona van Muffat en tussen de misdelen respectievelijk de Sonata XIII van Schmelzer, het Peccata et consolator van Megerle, een anoniem Praeludium legatura, di Lasso’s Ave verum corpus inlast en eindigt met Schmelzers Sonata II. Het daarop volgende Requiem wordt ingeleid door een anoniem Praeludium.

Zo zijn Bibers werken in een fraai liturgisch kader geplaatst en McCreesh staat garant voor musicologisch zeer verantwoorde vertolkingen die ook in muzikaal opzicht heel fraai en stijlvol zijn. Dat onderweg de viool, Bibers lievelingsinstrument, ook een belangrijke rol speelt, spreekt haast vanzelf. Teksten en toelichting zijn zeer to the point en bovendien is dit weer eens een cd die veel noten per Euro biedt met een speelduur van >80 minuten.