CD Recensies

BORODIN: STRIJKKWARTET NR. 2; CELLOSONATE; PIANOKWINTET

Borodin: Strijkkwartet nr. 2 in D; Cellosonate in b; Pianokwintet in c. Resp. Pražak kwartet, Michal Kaňka (vc) en Jaromír Klepáč (p). Praga PRD 25028-2 (77’02”). 2000

 

Rond de eeuwwisseling nam Praga het nuttige initiatief om de ongeveer tien kamermuziekwerken van amateur cellist Borodin integraal op te nemen. De aftrap is meteen gegeven met het dankzij allerlei bewerkingen van de Nocturne daaruit bekende tweede strijkkwartet dat uiteraard regelmatig is opgenomen. Heel mooi door het Borodin kwartet (BBC Legends BBCL 4063-2). In interpretatief opzicht benaderen deze Tsjechen dat niveau dicht want ze benaderen het werk op duidelijk instinctieve wijze in een gevoelige, bedachtzame uitvoering.

Maar in dit geval zijn beide andere werken eigenlijk interessanter. In de eerste plaats omdat het best mooie werken zijn en in de tweede omdat er nauwelijks of geen andere opnamen van bestaan. Het zijn werken in de beste Duits/Oostenrijkse laatromantische traditie (waar Balakirev helemaal niet blij mee was), gedegen van karakter  en met soms verrassend mooie melodieën. Het hier gegeven  pleidooi overtuigt, mee dankzij de fraaie SACD klank. Het is goed om het verloop van deze serie in te gaten te houden.