CD Recensies

BRIDGE: LIEDEREN

Bridge: Liederen (compleet). Janice Watson (s), Louise Winter (ms), Jamie MacDougall (t), Gerald Finley (b), Roger Chase (va) en Roger Vignoles (p). Hyperion CDA 67181/2 (2 cd’s, 1u. 53’18”). 1997

 

Frank Bridge heeft in totaal 45 liederen geschreven, een niet onaanzienlijk aantal en hij ging daarbij onder meer uit van gedichten van Herrick, Yeats, Wolfe, Heine en Tagore. De twee bekendste zijn ‘Go not, happy day’ voor tenor en ‘Love went a-riding’ voor sopraan, geen wonder met zulke mooie melodieën en begeleidingen.

Toch is het kenmerkende idioom van al dit materiaal van begin tot eind niet in de eerste plaats makkelijk in het gehoor liggend, maar eerder wat minder uitbundig, bedachtzaam en verinnerlijkt.

In het tekstboekje is de ontwikkelingsgang van Bridge als liedcomponist mooi beschreven door Michael Pilkington. Die stelt bijvoorbeeld vast dat de drie Tagore liederen uit 1924 en 1925, samen met het laatste lied, ‘Journey’s end’ een vloeiende stijl bezitten die ver verwijderd is van de typische Edwardiaanse of Georgiaanse ‘ballad’.

De reeks begint met een compositie uit de studententijd van Bridge uit 1901 en eindigt dus met rijp werk van de componist toen hij midden veertig was. Aan deze volledige verzameling werken vier zangers mee en al hun bijdragen slaagden feitelijk heel mooi. De frisse sopraan van Janice Watson komt heel mooi tot gelding in ‘Fair daffodils’ en zij heeft ook het geluk dat ze misschien wel het mooiste lied, ‘Come to me in my dreams’ voor haar rekening mag nemen.

Mezzo Louise Winter is op haar best in het kalme, ontroerende ‘Mantle of blue’ en ‘What shall I your true love tell?’

Jamie MacDougall vindt precies de goede kleuren voor ‘Dweller in my deathless dreams’ (uit de 3 Tagoreliederen) en Gerald Finley reageert goed op de verfijning en de passie van het Yeats lied ‘When you are old and grey’.

Alle zangers kunnen enorm profiteren van de scrupuleuze en inlevende begeleidingen door Roger Vignoles en Roger Chase laat zijn altviool gelijkgestemd meedoen met Winter in de Three songs with viola: ‘Music, when soft voiced die’, ’Far, far from each other’ ‘Where is it that our soul doth go?”.