CD Recensies

BRITTEN: OWEN WINGRAVE

Britten: Owen Wingrave op. 85. Gerald Finley (b), Peter Savidge (b), Hilton Marlton (t), Josephine Barstow (s), Anne Dawson (s), Elizabeth Gale (s), Charlotte Hellekant (ms), Martyn Hill (t) en Andrew Burden (vert.) met het Duits symfonie orkest o.l.v. Kent Nagano. ArtHaus 100.372 (dvd, 2u. 30’). 2001

 

Britten: Owen Wingrave op. 85. Peter Colman-Wright (b), Alan Opie (b), James Gilchrist (t), Elizabeth Connell (s), Janice Watson (s), Sarah Fox (s), Pamela Helen Stephen (ms), Robin Leggate (t), Tiffin school jongenskoor, City of London Sinfonia o.l.v. Richard Hickox. Chandos CHAN 10473 (2 cd’s, 1u. 47’11”). 2007

 

Nadat hij met kleinschaliger vormen van muziektheater had geëxperimenteerd in de jaren zestig vorige eeuw, keerde Britten in 1970 tot de meer gangbare operavorm terug, maar dan wel primair in de gedaante van een voor de tv bestemd werk in opdracht van de BBC. Hij koos als uitgangspunt opnieuw een kort (spook)verhaal van Henry James met een pacifistische inslag dat door Myfanwy Piper is bewerkt tot een handzaam libretto.

Het thema van de eenling die om wat voor redenen dan ook door de massa of het heersende systeem niet wordt geaccepteerd, is sinds Peter Grimes een steeds terugkerend thema in de opera’s van Britten.

Zowel op de theaterplanken als in de filmstudio maakt dit betrekkelijk onbekende op één na laatste antimilitaristische werk in dit genre van Britten best indruk waarin Owen Wingrave zich met een slecht geweten ontworstelt aan de familietraditie. 

Twee opnamen vragen de aandacht: de ene – beter en belangrijker – op dvd, de andere op cd. Geen wonder dat het beeld veel toevoegt, vooral ook dankzij de heel goede beeldregie van Margaret Williams. Het knappe is dat de actie zo natuurlijk verloopt met logisch volgende camera’s en interessante invalshoeken, zelfs met flashbacks. De handeling is verplaatst naar de jaren vijftig wat het werk alleen maar ten goede komt en geen moment Brittens intenties geweld aan doet.

Gerald Finley is hoogst overtuigend in de titelrol en de rest van de bezetting is heel competent. Als mooi extra bevat de dvd de uitgebreide driedelige film Benjamin Britten: The hidden heart waarin wordt teruggekeken naar drie vroegere, belangrijke werken: Peter Grimes, het War Requiem en Death in Venice.

Luisterend naar de cd opname kan men zich beter concentreren op de ritmische structuren, de bijzondere harmonische vondsten en de misschien nog meer bijzondere orkestratie met nu eens impressionistische, dan weer door de gamelan beïnvloedde en uitgesproken slagwerk georiënteerde klanken. Dank zij de kenmerkende zorg die Chandos aan de opnamekwaliteit besteedt, komt dat alles fraai tot zijn recht.

De vertolkers zorgen gelukkig ook voor een indringende realisatie met Peter Colman-Wright als gekwelde Owen, Alan Opie als blijkbaar en een waarnemersrol vervallen Spencer, Leggate als gelukkig niet karikaturale vader Wingate en bij de dames een vooral markante Janice Watson als Mrs. Cole.